Užitočné informácie o Austrálii

Najdôležitejšie informácie pre študentov pred odletom do Austrálie a po prílete do Austrálie

Na tejto stránke sme pre Vás pripravili informácie, o ktorých sa domnievame, že Vám môžu uľahčiť ako prípravu na cestu ešte pred Vašim odletom do Austrálie tak rýchlu orientáciu pri Vašich prvých krokoch v Austrálii.

Zároveň tu nájdete množstvo aktuálnych informácií, ktoré zaiste oceníte pri svojom pobyte v najobľúbenejšom meste študentov, Sydney.
Okrem našich kancelárií na Slovensku sú Vám po celú dobu Vášho pobytu v Austrálii k dispozícii aj služby našej agentúry Information Planet v Austrálii.

INFORMATION PLANET AUSTRALIA je jednou z najväčších austrálskych agentúr, ktorá pracuje pre študentov z Európy a Južnej Ameriky. Pri pobyte v Austrálii sú služby pre našich klientov poskytované zdarma a v agentúre je slovensky a česky hovoriaci personál.

 

ČO ZARIADIŤ PRED ODLETOM DO AUSTRÁLIE

Zdravotné poistenie

  • Ak odchádzate na dlhšiu dobu, odhláste sa zo zdravotného poistenia.
  • Ak ste držitelia študentských víz, máte súčasne so školou zaplatené i poistenie pre zahraničných študentov (Overseas Student Health Cover - OSHC) počas dĺžky Vašich víz. Viac informácií o zdravotnom poistení pre študentov v Austrálii nájdete tu. Po svojom návrate do SR sa opäť prihláste a preukážte svoje poistenie v priebehu pobytu v Austrálii potvrdením z poisťovne v Austrálii. 

 

Preventívna lekárska kontrola

Pred odletom Vám odporúčame absolvovať aj preventívnu kontrolu u Vášho zubného prípadne očného lekára, tieto služby totiž nie sú v Austrálii hradené v rámci štandardného postenia pre zahraničných študentov - OSHC a návšteva takéhoto lekára je v Austrálii neporovnateľne drahšia ako v SR/ČR.

 

Vodičský preukaz

Ak vlastníte vodičský preukaz, odporúčame si na príslušnom dopravnom úrade vybaviť medzinárodný vodičský preukaz. V prípade, že do Austrálie budete cestovať na iné víza ako víza oprávňujúce k trvalému pobytu, nie je nutné žiadať o austrálsky vodičský preukaz a to i v prípade, že Váš pobyt v Austrálii bude dlhší ako 3 mesiace (viac informácií tu).

 

Plná moc

Odporúčame zároveň zariadiť pred odletom všeobecnú plnú moc. Plná moc sa spravidla poskytuje rodičom či partnerom (jednej či viac osobám).
Odporúčame zároveň splnomocniť rodičov či partnera k disponovaniu s Vaším bankovým účtomv SR priamo v banke, predídete tak problémom napr. pri získaní oficiálneho výpisu z Vášho účtu, ktorý môžete potrebovať doložiť napr. pri predlžovaní Vašich víz.

 

Bankový účet a medzinárodné platobné karty

Odporúčame zároveň obstarať si medzinárodnú platobnú kartu - najlepšie embosovanú kartu, t.j. kartu, na ktorej je meno majiteľa karty a jej číslo uvedené reliéfne (výstupným tiskom).

Karty tohoto typu sú v zahraničí spravidla bez problémov prijímané. Na väčšine miest je možné platiť kartami typu Maestro, Master Card, VISA.

POZOR - Ak používate internetbanking k Vášmu bankovému účtu v SR, je možné, že vzhľadom k bezpečnostným opatreniam bánk Vám nebude umožnený prístup k tomuto účtu z Austrálie. Podľa prevádzkovateľa internetu/spôsobu pripojenia nie je niekedy možné sa prihlásiť na Váš bankový účet.

Odporúčame nechať si vždy určitú časť peňazí v hotovosti, nie vždy je možné platiť kartou (obdobne ako v SR). Karta ku študentskému účtu nie je akceptovaná napr. pri požičiavaní auta.

Ešte pred odletom do Austrálie Vám vieme asistovať s otvorením bankového účtu v austrálskej banke najmä ak plánujete zostať v Austrálii dlhšie a počas pobytu pracovať. Cez našu pobočku Vám zadarmo otvoríme účet v ANZ Bank. Je to jedna z najväčších bánk v Austrálii a super správa je, že pokiaľ v Austrálii študujete, za vedenie účtu neplatíte žiadne poplatky!

 

Referencie z predchádzajúcich zamestnaní

Pripravte si všetky písomné referencie od predchádzajúcich zamestnávateľov v anglickom jazyku v odbore, v ktorom chcete v Austrálii pracovať, značne Vám to uľahčí nájdenie vhodnej práce. Vzor referencie nájdete tu.

V prípade, že uvažujete o tom, že by ste v Austrálii pracovali v reštauračnom sektore, bude pre Vás veľkou výhodou, ak získate aspoň veľmi krátku pracovnú skúsenosť v tomto obore ešte v prostredí Vášho rodného jazyka.

 

Ďalej odporúčame vybaviť:

  • Ak cestujete do Austrálie na iné víza ako študentské, napr. turistické víza, odporúčame si zaplatiť príslušné cestovné poistenie.
  • Ak ste mladší ako 26 rokov, máte i v priebehu pobytu v Austrálii možnosť zažiadať o detské prídavky.

 

ČO NEZABUDNÚŤ VZIAŤ SO SEBOU DO AUSTRÁLIE

POZOR:

V prípade, že máte elektronické študentské víza, nezabudnite mať so sebou pripravené doklady o škole, ktorú idete študovať. Pri prílete do Austrálie od Vás môže byť požadované predloženie Confirmation of Enrolment (CoE) zo školy.

  • Odblokovaný mobilný telefón,
  • Medzinárodnú platobnú kartu,
  • Medzinárodný vodičský preukaz vrátane slovenského vodičského preukazu,
  • Pracovné referencie a certifikáty, oporúčania z predchádzajúcich zamestnaní,
  • Základné lieky a dlhodobo užívané lieky,
  • Slovníky (kapesný a výkladový),
  • Fotoaparát,
  • Spacák,
  • Batoh,
  • Športové a spoločenské oblečenie (čierne nohavice, čierna košeľa/tričko a čierne topánky sú častým oblečením pre čašníka/čašníčku),
  • Slnečné okuliare a pokrývku hlavy proti slnku,
  • Teplé oblečenie, ak plánujete pobyt v Austrálii v zimnom období.

Koľko si mám vziať so sebou peňazí? Vreckové $2 000-$3 000 AUD, keďže okrem pravidelných životných týždenných nákladov (ubytovanie, strava, doprava) vo výške od $ 180 AUD je nutné počítať naviac s niektorými počiatočnými výdavkami, napr.

  • SIM karta do telefónu $20-$50,
  • vratná záloha na ubytovanie (bond) od $250,
  • krátke pracovné kurzy napr. RSA od $65 (viď sekcia Práca v reštauráciách ).

 

Majú v Austrálii rovnaké elektrické zástrčky ako u nás?

Nie. Nabíjačky na telefón i všetky ďalšie elektronické zariadenia je možné v Austrálii použiť po zakúpení príslušného adaptéra v cene $10-$15.

 

Čo si so sebou do Austrálie nebrať?

Vzhľadom k váhovým limitom pre batožinu odporúčame si so sebou nebrať:

  • Akýkoľvek riad - nami ponúkané zdieľané ubytovanie je kompletne zariadené, prípadne podľa potreby je možné dokúpiť zariadenie na mieste,
  • Kozmetické a drogistické tovary si vezmite len v malom množstve, všetko je možné kúpiť na mieste za relatívne porovnateľné ceny,
  • Potraviny - prevoz potravín je veľmi obmedzený. Priniesť sa môžu len niektoré druhy originálne zabalených trvanlivých potravín. Ďalej sú uvedené predmety, ktorých dovoz je zakázaný resp. značne obmedzený a kontrolovaný (viac na https://www.border.gov.au/FAQs/Pages/What-items-can-I-not-bring-into-Aus...),
  • Lieky, steroidy, petardy, akékoľvek zbrane či ilegálne drogy,
  • Viac než 2 250 ml alkoholu, 50 cigaret či 50 g výrobkov z tabaku,
  • Tovary nakúpené mimo Austrálie či v Austrálii v duty-free obchodoch v Austrálii v celkovej hodnote viac než 900 AUD (vrátane darov),
  • Vzorky produktov pre obchodné účely,
  • Viac než $10 000 AUD v hotovosti alebo tento ekvivalent v inej zahraničnej mene,
  • Akékoľvek potraviny vrátane potravín sušených, čerstvých, konzerv a zaváranín, v stave surovom či tepelne spracovanom,
  • Výrobky z dreva, rastliny či časti rastlín, tradičné a bylinné lieky, semená, hľúzy rastlín, steblá či orechy,
  • Zvieratá, časti zvierat, zvieracie produkty /výrobky, vajcia, vakcíny a biolog. kultúry, vzorky, hmyz, ulity/lastúry, včelie produkty, krmivo pre zvieratá/,
  • Zemina, predmety znečistené zeminou, napr. neočistené turistické vybavenie atď.

 

Incomming passenger card

Pred pristaním obdržíte v lietadle kartičku Incomming passenger card. Jedná sa o formulár zisťujúci či vo Vašej batožine nemáte niektoré z vyššie uvedených položiek. Pokiaľ by ste niektorú z týchto vecí dovážali, uveďte áno, predídete tak možnosti platenia vysokej pokuty.

Batožina Vám bude pri prílete skontrolovaná a predmety, ktoré nebudú spĺňať prísne predpisy pre dovoz vecí do Austrálie, budú na letisku zabavené prípadne upravené tak, aby spĺňali podmienky pre dovoz.

 

KONEČNE V AUSTRÁLII

Vzhľadom k tomu, že väčšina z Vás volí ako miesto svojho štúdia Sydney, sú okrem všeobecných informácií platných pre všetky lokality v Austrálii ďalej uvedené i niektoré špecifické informácie práve pre Sydney. V prípade zájmu o informácie týkajúce sa iných miest sa obráťte so svojimi dotazmi na našu agentúru, kde Vám naši špecialisti radi zodpovedia Vaše otázky.
Potrebné lokality v celej Austrálii možno takisto vyhľadať na nasledujúcich odkazoch:

 

TELEFÓNY

Mobilné telefóny v Austrálii

V Austrálii fungujú v súčasnej dobe 4 hlavní operátori:

a niekoľko menších operátorov.

Každý z operátorov poskytuje výhody, ktoré sa menia podľa situácie na trhu. Pokiaľ sa rozhodnete prestúpiť k inému operátorovi, je možné si ponechať Vaše pôvodné číslo.

 

NÁŠ TIP:

Pri voľbe pre Vás najvýhodnejšieho operátora zvážte:

  • prevádzkovateľa, ktorého používajú Vaši priatelia v Austrálii prípadne ďalší ľudia, ktorým budete pravdepodobne častejšie volať,
  • frekvencia volania a posielania SMS,
  • predpokladaná dĺžka hovorov.

Predplatené karty

Študenti spravidla využívajú predplatené karty - prepay. Cenové ponuky jednotlivých operátorov sa často menia, cenovo výhodné ponuky (napr. získanie hovorov v hodnote 100 AUD za cenu 30 AUD) sú spravidla obmedzené krátkou dobou platnosti získaného kreditu.

Využívanie paušálnych platieb je spravidla výhodné len pri dlhodobom pobyte v Austrálii (minimálne pol roka) a za predpokladu častého volania.

 

SIM karta

Cena SIM karty s kreditom v hodnote od $20, $30 a viac sa spravidla rovná hodnote zakúpeného kreditu t.j. $20, $30 a viac prípadne navýšená o $10.

SIM kartu možno zakúpiť aj spolu s telefónom. V tomto prípade sa ceny pohybujú od $100 do $300.

 

Aktivácia SIM karty

Zakúpenú SIM kartu je potrebné aktivovať, k tomu potrebujete identifikačný doklad, najlepšie pas.

  • aktiváciu pre operátora Optus môžete previesť v našich kanceláriách bez potreby dokladov alebo na nasledujúcej adrese tu,
  • aktiváciu Vodafone na adrese tu.

 

Kde kúpiť telefónnu kartu

Telefónne karty pre-pay možno zakúpiť prakticky kdekoľvek:

  • newsagency (novinové stánky),
  • supermarkety,
  • priamo v predajniach telefónnych spoločností.

 

Odblokovanie mobilných telefónov

Pokiaľ nebudete mať odblokovaný mobilný telefón, môžete sa obrátiť na nižšie uvedené adresy. Odblokovanie stojí $40 a trvá niekoľko minút.

Sydney Cellular Repairs
Level 5/67 Castlereagh Street, 2000 Sydney
Tel.: (02) 9223 8311 , e-mail: screpair@bigpond.net.au,


ANT Mobil Accessories
Shop K301, 9-13 Hay Street, Market City, Sydney
Tel.: (02) 9211 5233

 

Všetko čo Ťa zaujíma o Austrálii

Víza do Austrálie
Všetko o vízach do Austrálie
Štúdium v Austrálii
Typy kurzov, mestá a ďalšie možnosti
Školy v Austrálii
Detailné profily škôl
Práca v Austrálii
Ako si nájsť prácu v Austrálii
Ubytovanie v Austrálii
Možnosti ubytovania
Cestovanie po Austrálii
Navštívte s nami tie najkrajšie miesta

Stiahni si našu brožúru o Austrálii



© 2023 Information Planet