Systém stredných škôl v USA

Americký vzdelávací systém

Školský rok v Amerike sa zvyčajne začína v polovici Augusta a končí v Júni. Školy majú školský rok rozdelený na semestre. Prvý semester je od Augusta do Decembra a druhý semester od Januára do Júna. Študenti počas štúdia získavajú kredity, ktoré sú potrebné k tomu, aby im bol povolený prístup k záverečným skúškam. Väčšinou veľkosť školy a počet študentov určujú rozsah predmetov, ktoré sú v ponuke. Avšak všetky školy, ktoré sú v našej ponuke majú oficiálny vzdelávací program schválený Ministerstvom školstva. Školský deň trvá 7-8 hodín spolu s prestávkou na obed, ale bez mimoškolských aktivít. Prázdniny sú počas Vianoc a Veľkej noci a samozrejme počas štátnych sviatkov ako napríklad Labour Day a Vďakyvzdanie. Študenti vtedy trávia čas s hostiteľskými rodinami. 

Hodnotenie na školách v USA je viac menej založené na rôznych zadaniach, aktivite počas vyučovania a na pravidelných testoch. Jediná štátna skúška je SAT, určená pre študentov, ktorí chcú ísť študovať ďalej na univerzitu a hodnotí ich matematické a verbálne zručnosti.

Typický školský deň na americkej škole

Každý štát má iné pravidlá, čo sa týka výučby a vyučovacích osnou. Niekde začína škola skoro ráno, niekde neskôr. Zvyčajne sa vyučovanie začína medzi 07:00 a 09:00 hodinou ráno. Vyučovanie sa končí okolo 14:00 alebo 15:00 hodiny popoludní. Podľa predmetov, ktoré si študent vyberie, môže mať denne medzi 4 až 8 vyučovacími hodinami. Rozvrh hodín môže vyzerať aj takto:

08:00 - 09:10 matematika
09:15 - 10:25 biológia
10:25 - 10:35 krátka prestávka
10:40 - 11:55 angličtina
11:55 - 12:30 obed
12:30 - 13:40 telesná výchova
13:45 - 15:00 umenie
15:00 - mimoškolské aktivity

Akademické predmety

Školské osnovy zahŕňajú povinné a voliteľné predmety ako napríklad Matematika, Angličtina, Veda, Telesná výchova, Umenie, Spoločenské vedy, Cudzie jazyky, Informatika a Obchod a podnikanie.

Okrem všeobecných predmetov majú študenti na výber aj z rôznych špecifických zameraní. Voliteľné predmety, ktoré sú zvyčajne na výber: Americká história, Dejiny umenia, Podnikateľské právo, Komunikácia a umenie, Kreatívne písanie, Herectvo, Filmové štúdie, Informačné technológie, Literatúra, Psychológia, Západná civilizácia, Maliarstvo, Geografia, Humanitné predmety, Ekonomika, Latinčina, Úvod do biznisu, Námorná veda, Matematika.

 

Športové aktivity na školách

Jeden z najväčších rozdielov medzi školami v USA a v iných krajinách je povinná mimoškolská aktivita, ktorá sa v mnohých prípadoch sústreďuje na šport. Školy od určitého veku formujú svoje tímy, ktoré súťažia medzi sebou v rozličných športových odvetviach. Americké školy ponúkajú mnoho aktivít po vyučovaní. Študenti sa týchto aktivít môžu zúčastňovať zvyčajne zadarmo. Väčšina škôl ponúka tieto športy pre chlapcov aj dievčatá:

  • Basketbal
  • Futbal
  • Americký futbal
  • Cheerleading ("roztlieskavanie")
  • Plávanie
  • Tenis
  • Baseball

 

Stiahnite si zdarma brožúru "ŠTÚDIUM NA STREDNEJ ŠKOLE V ZAHRANIČÍ"

Zaži High School

v tých najatraktívnejších destináciách

USA
Americký sen máš na dosah !
Austrália
High School v krajine klokanov!
Kanada
Zaži to pravé kanadské dobrodružstvo
Nový Zéland
Zaži krajinu Pána prsteňov!
Anglicko
Uži si Londýn a iné krásy Anglicka!
Írsko
Spoznaj čaro malebného Írska !


© 2023 Information Planet