Doprava na Novom Zélande

Základné informácie o možnostiach dopravy na Novom Zélande

Nový Zéland je relatívne malý, a tak sa dá dobre precestovať. Na mnohé miesta sa dostanete mestskou hromadnou dopravou, trajektom alebo kratšími vnútroštátnymi letmi. Pokiaľ sa ale chcete dostať mimo hlavnej trasy, budete potrebovať auto. Najlepšie informácie o cestovaní získate priamo na mieste v informačných centrách alebo od miestnych sprievodcov, inšpirovať sa ale môžete aj ďalej uvedenými všeobecnými radami.

 

Doprava lietadlom

Lietadlom sa budete musieť prepravovať v prípade, že budete chcieť navštíviť odľahlejšie kúty Nového Zélandu, kam už cesty nevedú. Toto zvlášť platí, pokiaľ sa chcete dostať na niektorý z ostrovov pri pobreží. Musíte ale počítať s vyššími cenovými nákladmi. Väčšinu vnútroštátnych letov zabezpečuje Air New Zealand a z austrálskych spoločností je ich konkurentom spoločnosť Quantas.

 

Letecké spoločnosti na Novom Zélande:

 

Nízkonákladové letecké spoločnosti prevádzkujúce pravidelné lety z Austrálie:

 

Doprava trajektom

Trajekty budete určite využívať, pokiaľ sa budete chcieť prepraviť medzi Severným a Južným ostrovom, ktoré spája Cookov prieliv. Tento spoj zabezpečuje spoločnosť Interislander. Táto spoločnosť vlastní 3 trajekty, ktoré ponúkajú kvalitnú prepravu z Wellingtonu na Severnom ostrove do Pictonu na Južnom ostrove.

Viac informácií o spoji nájdete na www.theinterislander.co.nz

 

Doprava vlakom

Doprava vlakom je pomerne obmedzená a nevychádza cenovo príliš výhodne. Najväčšou železničnou spoločnosťou je Tranz Scenic, ktorá síce ponúka niekoľko trás, ale cestovanie železnicou je chaotické aj pre miestnych občanov a ešte komplikovanejšie pre turistov.

Zaujímavou trasou môže byť Overlander z Aucklandu do Wellingtonu, ktorá vedie poľnohospodárskymi oblasťami Severného ostrova, takže ponúka výhľad na pekné scenérie. Zaujímavá trasa na Južnom ostrove sa menuje TranzCoastal a vedie medzi Christchurch a Picton.

Cestovné na železničných tratiach je skutočne vysoké, preto väčšina ľudí volí dopravu autobusovú. Bližšie informácie o železničných tratiach a cenách nájdete na www.tranzscenic.co.nz

 

Doprava autobusom

Autobusová doprava patrí na Zélande medzi najčastejšie využívané a najrozšírenejšie. Z dôvodu veľkej konkurencie patrí medzi najlacnejšie formy prepravy. Na Severnom i Južnom ostrove nájdete dostatočné množstvo autobusových spojov, musíte ale počítať s tým, že za dopravu po Južnom ostrove zaplatíte viacej, pretože majú v doprave prakticky monopol. Ceny jednotlivých dopravcov sa líšia a klesajú najmä mimo sezónu.

 

Najväčší autobusoví dopravcovia:

 

Cestovanie autom

Cestovanie autom je určite najlepší a najspoľahlivejší spôsob dopravy, dostanete sa prakticky všade a ste nezávislí. Ale rozhodne nejde o najlacnejší spôsob, ako Zéland precestovať. Auto si môžete vypožičať v niektorej z požičovní, ktoré bývajú na letiskách a vo väčších mestách, alebo pri dlhšom pobyte kúpiť – mnoho medzinárodných študentov tento spôsob využíva najradšej. Na šoférovanie na Novom Zélande budete potrebovať medzinárodný vodičský preukaz a  znalosť pravidiel cestnej premávky.

 

Pravidlá cestnej premávky na Novom Zélande

  • podobné ako v Austrálii, Veľkej Británii alebo v USA
  • jazdí sa na ľavej strane
  • používanie pásov je povinné
  • najvyššia povolená rýchlosť v zastavaných oblastiach je 50 km/hod
  • najvyššia povolená rýchlosť na otvorených cestách je 100 km/hod
  • nulová tolerancia alkoholu v krvi

 

Požičovne áut

Okrem nadnárodných korporácií si auto môžete vypožičať v menších požičovniach, ktoré majú často výhodnejšie ceny. 

 

 

Všetko čo ťa zaujíma o Novom Zélande

Víza na Nový Zéland
Všetko o vízach na Zéland
Štúdium na Zélande
Typy kurzov, mestá a ďalšie možnosti
Školy na Zélande
Detailné profily škôl
Práca na Zélande
Ako si nájsť prácu na Zélande
Ubytovanie na Zélande
Možnosti ubytovania
Cestovanie na Zélande
Navštívte s nami tie najkrajšie miesta


© 2023 Information Planet