Severný ostrov

Základné informácie o Severnom ostrove

Provincia Wellington / Welington

Welington je medzinárodným prístavom a najmä hlavným mestom Nového Zélandu. V priebehu posledných 10 rokov prešiel renesanciou a vyrástlo tu živé, kozmopolitné, ale príjemne kompaktné mesto, ktoré bolo v každoročnom prestížnom prieskume Mercer vyhlásené ako 14. najlepšie mesto  na svete z hľadiska podmienok kvality života. Nájdete tu sídlo vlády, národné múzeum, symfonický orchester, národný balet a práve tu vytvoril Peter Jackson (producent trilógie Pán prsteňov) s Weta Workshop a Weta Digital prelomové vizuálne filmové efekty. V severnej časti oblasti ďalej nesmieme prehliadnuť ďalšiu z krajinných skvostov Nového Zélandu. Leží tu Tongariro National Park, ktorý zohráva jednu z hlavných rolí z hľadiska turistiky severného ostrova. Jeho nádherné sopky a iné vulkanické prejavy planéty Zem sú nezabudnuteľným zážitkom každého návštevníka parku.

Počet obyvateľov:

cca 343 000

Priemerná teplota: 

Leto - 17 °C

Zima - 9 °C

 

Provincia Hawke's Bay / Napier

Podmienky teplého prímorského podnebia s vysokou koncentráciou slnečných dní robí z Hawkes Bay populárne miesto na trávenie dovoleniek. Na čele s Napierom v nádychu známych stavieb v štýle art-deco predstavuje vodcovskú vinársku oblasť.

Počet obyvateľov:

cca 56 000 

Priemerná teplota:

Leto - 19 °C

Zima - 10 °C

 

Provincia Taranaki / New Playmouth

Nad rozľahlými pláňami Egmont National Parku sa tyčí impozantná vyhasnutá sopka Mt. Taranaki. Aj tu sa zužitkovala krása nádhernej prírody vo filmovej brandž; napr. Posledný samuraj je iba jedným z mnohých veľkorozpočtových filmov, ktoré tu boli natočené.

Počet obyvateľov:

cca 48 000

Priemerná teplota:

Leto - 18 ° C

Zima - 10 ° C

 

Región Gisborne / Gisborne

Gisborne je mestom, ktoré ako prvé na svete vidí slnko každý deň a tým sa zároveň dostáva cez hranicu 2 200 hodín slnečného svitu za rok. To pravdepodobne vysvetľuje, prečo sa Gisborne podieľa 30% na výrobe vína celého Nového Zélandu a prečo je tunajší Chardonnay lídrom vín v krajine.

Počet obyvateľov:

cca 32 000

Priemerná teplota:

Leto - 19 °C 

Zima - 10 °C

 

Región Rotorua / Rotorua

Hovoríme o centre termálnej činnosti Nového Zélandu (gejzíry, bahenné bazény, teplé bazény, sírne pole). Rotorua zastáva centrálnu polohu v krajine a jej ekonomický rozvoj - predovšetkým vďaka turizmu - je o 4% vyšší než celoštátny priemer. V tomto regióne sa nachádza množstvo jedinečných polí vulkanického pôvodu, ktoré ihrajú farbami v architektonickom výkvete stvorenom našou zemou (napr. Wai-o-tapu, Waimangu, Orakei Korako,). Oblasť Rotorua je zároveň významným strediskom Maorskej kultúry.

Počet obyvateľov:

cca 56 000

Priemerná teplota:

Leto - 18 °C 

Zima - 9 °C

 

Región Tauranga / Tauranga

Tauranga je aktuálne 6. najväčšie mesto na Novom Zélande. Nachádza sa v Bay of Plenty a je jedným z najslnečnejších miest Nového Zélandu. V lete sa tu teplota pohybuje okolo 22-24°C. Nájdete tu kilometre piesočných pláží ideálnych na surfovanie, s atraktívnymi kaviarňami a pestrým nočným životom, rovnako ako celú zástup zaujímavých outdoorových aktivít. Patrí medzi najnavštevovanejšie miesta na severnom ostrove. Vládne tu uvoľnená dovolenková atmosféra a študenti si tu môžu nájsť zamestnania spojené s turistickým ruchom. Tauranga je určite dobrou voľbou pre študentov, ktorí chcú spojiť učenie angličtiny s pobytom v teplej prímorskej oblasti s pestrým nočným životom a krásnymi pieskovými plážami.

Počet obyvateľov:

cca 122 200

Priemerná teplota:

Leto - 19 °C

Zima - 11 °C

 

Provincia Auckland / Auckland

Auckland je multikultúrne, pulzujúce a jednoznačne najväčšie mesto Nového Zélandu. Jeho veľkosť ho oprávňuje byť obchodným a výrobným centrom krajiny, hoci sa nejedná o mesto hlavné. Mesto je lemované dvoma prístavmi a početnými ostrovčekmi v blízkom okolí. Auckland je známy ako mesto plachetníc a najväčšie polynézske mesto vôbec. Približne 62% jeho obyvateľov je európskeho pôvodu, 12% Maorov, 11% ostrovanov z Pacifiku a okolo 9% dorastajúcej ázijskej populácie. Auckland bol nedávno uvedený ako 8. najlepšie mesto na svete v každoročnom prestížnom prieskume Mercer z hľadiska podmienok kvality života. Na západnom pobreží, v okrajových častiach mesta môžete napr. vidieť skutočne zaujímavé každoročné hniezdenie prekrásnych ganetov alebo si zasurfovať na niektorej z tunajších pláží.

Počet obyvateľov:

cca 1 087 000

Priemerná teplota:

Leto - 20 °C

Zima - 11 °C

 

Región Whangarein / Whangarein

Jedná sa o najteplejšiu časť Nového Zélandu. Táto oblasť je známa viac než stovkou krásnych pláží, ktoré lemujú najsevernejší cíp súostrovia. 90 míľová pláž, ktorá je jednou z nich, sa považuje za jednu z najdlhších na svete. Whangarei má bohatú Maorskú históriu, ale stretnete sa tu aj s Európskou.

Počet obyvateľov:

cca 68 000

Teplota:

Leto – 22 až 26 °C

Zima – 12 až 17 °C

 

 

Všetko čo ťa zaujíma o Novom Zélande

Víza na Nový Zéland
Všetko o vízach na Zéland
Štúdium na Zélande
Typy kurzov, mestá a ďalšie možnosti
Školy na Zélande
Detailné profily škôl
Práca na Zélande
Ako si nájsť prácu na Zélande
Ubytovanie na Zélande
Možnosti ubytovania
Cestovanie na Zélande
Navštívte s nami tie najkrajšie miesta


© 2023 Information Planet