Užitočné informácie o Novom Zélande

Najdôležitejšie informácie pre študentov pred odletom a po prílete na Nový Zéland

Na tejto stránke sme pre Vás pripravili informácie, o ktozákladné zdravotné poistenierých sa domnievame, že Vám môžu uľahčiť ako prípravu na cestu ešte pred Vašim odletom na Nový Zéland, tak rýchlu orientáciu pri Vašich prvých krokoch na Novom Zélande.

Čo je dobré zariadiť ešte pred odletom na Nový Zéland?

Zdravotné poistenie

  • Pokiaľ odchádzate na Nový Zéland na dobu kratšiu než 1 rok, ste povinní si v SR platiť aspoň 
  • Pokiaľ ale odchádzate na Nový Zéland na dobu dlhšiu než 6 mesiacov, môžete si odhlásiť zdravotné poistenie
  • Doporučujeme, aby ste pred cestou uzavreli kvalitné cestovné pripoistenie. Pokiaľ budete do krajiny vstupovať na Working Holiday vízum, tak to bude podmienka vstupu.

 

Preventivna lekárska prehliadka

Aj keď uzavriete kvalitné zdravotné poistenie, doporučujeme, aby ste preventívne prehliadky u všetkých odborných lekárov absolvovali ešte v SR. Včasnou návštevou zubára a iných špecialistov predídete vysokým nákladom za tieto prehliadky v zahraničí.

Zdravotníctvo na Novom Zélande je na dobrej úrovni, ale ceny lekárskych služieb sú naozaj vysoké. V lepšom prípade stojí návšteva lekára 60 NZD, a tak je lepšie všetkým možným komplikáciám predísť.

 

Vodičský preukaz

Pokiaľ vlastníte vodičský preukaz, doporučujeme si na príslušnom mestskom úrade dopravného oddelenia zaobstarať medzinárodný vodičský preukaz. Za jeho vystavenie zaplatíte symbolickú čiastku.

Auto si na Novom Zélande môžete požičať od 21 rokov, ale vodiči pod 25 rokov budú platiť vyššiu poistku.

 

Plná moc

Doporučujeme si pred odjazdom vybaviť generálnu plnú moc. Plná moc sa spravidla poskytuje rodičom či partnerom (jednej, či viac osobám).
Doporučujeme aj splnomocniť rodičov či partnera k disponovaniu s Vašim bankovým účtom v SR priamo v banke, predídete tak problémom napr. pri získání oficiálného výpisu z Vášho účtu, ktorý môžete potrebovať doložiť napr. pri predlžovaní Vašich víz.

 

Bankový účet a medzinárodné platobné karty

Z dôvodu možnej straty alebo odcudzenia neodporúčame brať si so sebou príliš veľkú sumu v hotovosti, oveľa praktickejšie a bezpečnejšie je používanie platobných kariet. Preto doporučujemezaobstarať si medzinárodnú platobnú kartu - najlepšie embosovanú kartu, tj. kartu, na ktorej je meno majiteľa karty a jej číslo uvedené reliéfne (vystupujúcou tlačou). Pokiaľ ste držiteľom kariet Master Card, Visa, American Express, nemusíte sa báť, že by Vám na Novom Zélande nefungovali.

Najlepšie kurzy pri výmene peňazí obvykle ponúkajú banky ASB, ANZ, BNZ, National Bank a Westpac Trust. Majú svoje pobočky vo všetkých väčších mestách a otváracia doba je každý bežný deň do 16:30.

 

Referencie z predchádzajúcich zamestnaní

Pokiaľ sa chystáte na Novom Zélande pracovať, určite Vám hľadanie práce zjednodušia odporúčania z predchádzajúcich zamestnaní. Pokiaľ si takéto doporučenie v angličtine môžete zaobstarať, získate pri pohovoroch konkurenčnú výhodu.

 

Vyberanie pošty

Nasledujúce riadky zhŕňajú osvedčený postup, ako sa vyhnúť komplikáciám s doručovaním zásielok v dobe vašej neprítomnosti. Pred samotným odjazdom si v pobočkách Slovenskej pošty vybavte:

  • Preukaz príjemcu, ktorá oprávňuje poverené osoby k preberaniu doporučenej pošty na vaše meno. Bohužiaľ, zásielky do vlastných rúk nie je možné prevziať.
  • Doposielanie, ktoré presmeruje vašu poštu zo súčasnej adresy na náhradnú (napr. na adresu rodičov, alebo kamarátov). Vďaka tomu nie je nutné informovať o odjazde každého, kto vám bude písať.

 

Čo si nezabudnúť zbaliť na cestu na Nový Zéland?

  • Odblokovaný mobilný telefón,
  • Mezinárodnú platobnú kartu,
  • Mezinárodný vodičský preukaz vrátane slovenského vodičského preukazu,
  • Pracovné odporúčania a certifikáty, referencie z predošlých zamestnaní,
  • Základné lieky a dlhodobo užívané lieky,
  • Fotoaparát,
  • Adaptér do zásuvky - na Novom Zélande je elektrická sieť silná 220/240 V, a s frekvenciou 50 Hz,
  • Spacák,
  • Batoh,
  • Športové aj společenské oblečenie (čierne nohavice, čiernu košeľu/tričko a čierne topánky sú bežným oblečením pre čašníkov),
  • Slnečné okuliare a pokrývku hlavy proti slnku.

 

Čo si so sebou na Nový Zéland nebrať?

Vzhľadom k váhovým limitom pre batožinu odporúčame so sebou nebrať:

  • Kozmetické potreby -  vezmite si len v malom množstve, všetko sa dá zakúpiť na mieste za relatívne porovnateľné ceny
  • Potraviny - prevoz potravín je veľmi obmedzený len na niektoré druhy originálne zabalených trvanlivých potravin. Je prísne zakázané dovážať ovocie, zeleninu, mäso a mliečne výrobky.
  • Lieky, steroidy, petardy a zbraně či ilegálne drogy - pokiaľ niektoré lieky pravidelne užívate, nechajte si od svojho ošetrujúceho lekára vystaviť anglicky písané osvedčenie, inak Vám ich môže colný úradník zabaviť
  • Vzorky produktov pre obchodné účely,
  • Alkohol a cigarety - bez cla môžete na Nový Zéland doviezť 200 cigariet, alebo 50 cigár, alebo 250 g tabaku, 4,5 litra vína alebo piva a tri fľaše tvrdého alkoholu, pričom každá nesmie svojím objemom prekročiť 1125 ml.
  • Viac než $10 000 NZD v hotovosti alebo tento ekvivalent v inej zahraničnej mene musíte imigračnému úradníkovi nahlásiť,
  • Rastliny a rastlinné produkty,
  • Zvieratá a živočíšne produkty.

 

Vstup do krajiny

Ešte pred vstupom na Nový Zéland imigračný úradník preverí Vaše dokumenty. Budete musieť predložiť pas a vízum (pokiaľ necestujete na Zéland iba na 3 mesiace - vtedy vízum nepotrebujete) a tiež vyplnenú kartu o vstupe do krajiny, ktorú obdržíte v lietadle.

Ďalej budete podľa účelu Vašej cesty dokladať napríklad potvrdeníieo prijatí k štúdiu, tzv. Confirmation, cestovné poistenie na dobu pobytu alebo doklad o dostatočnom finančnom krytí.

Batožina Vám bude pri prílete skontrolovaná a predmety, ktoré nebudú spĺňať prísne predpisy pre dovoz vecí na Nový Zéland, budú na letisku zabavené, prípadne ošetrené tak, aby splnili podmienky pre dovoz.

 

Uľahčite si prvé dni na Novom Zélande!

 

Alkohol a cigarety

Alkohol môžu piť ľudia od veku 18 rokov. Nový Zéland je preslávený svojim skvelým vínom v pohostinstvách (často označovaných ako hotel), ale môžete ochutnať aj miestne pivo a veľké množstvo destilátov.

Fajčenie v reštauráciách je zakázané. Cigarety sú pomerne drahé.

 

Banky

Najväčšími bankami na Novom Zélande sú ASB, ANZ, BNZ, National Bank a Westpac Trust. Ich pobočky nájdete vo všetkých väčších mestách. Môžete si v nich založiť účet, vymeniť peniaze, vybrať hotovosť alebo zariadiť prevod peňazí. Otváracia doba je v dňoch pondelok až piatok obvykle od 9,30 do 16,30 hod.

Služby bánk:

Výmena peňazí

  • banky majú najvýhodnejšie kurzy
  • možnosť výmeny v ktorejkoľvek banke
  • v prípade, že majú banky zatvorené, využite zmenárne

Na založenie bankového účtu budete potrebovať:

  • Pas,
  • ďalší dokument - napr. medzinárodný vodičský preukaz, rodný list v angličtine a iné,
  • výhodou je adresa, kde na Novom Zélande dlhodobo sídlite,
  • počiatočný vklad cca $20 NZD,
  • výhodou je získanie platobnej debetnej karty EFTPOS.

Zasielanie peňazí

  • pokiaľ nemáte založený účet v novozélandskej banke a potrebujete si zo SR nechať previesť peniaze, môžete tak urobiť cez akúkoľvek novozélandskú banku
  • ak potrebujete peniaze expresne (do niekoľkých minút od odoslania zo SR), môžete využiť:
  • Western Union - www.westernunion.com
  • Thomas Cook - www.us.thomas-cook.com

 

Dane a sprepitné

Spotrebná daň za tovary a služby je 15%. Môžete sa stretnúť aj s označením GST-exclusive, ktoré znamená, že sa jedná o produkt nezaťažený spotrebnou daňou. Prepitné nie je automaticky účtované k cene a nie je ani očakávané, za dobré služby je ale spájané so slušnosťou zákazníka.

 

Elektrina

Elektrický prúd je na Novom Zélande dodávaný pod napätím 230/240 V s frekvenciou 50 Hz. Zásuvky sú odlišné od našich, pre európske spotrebiče teda budete musieť použiť adaptér.

 

IRD number

IRD number - Inland Revenue Department number - je daňové číslo, ktoré potrebuje každý, kto chce na Novom Zélande pracovať.

Na čo potrebujem IRD?

Pokiaľ chcete na Novom Zélande pracovať, budete potrebovať daňové číslo, ktoré slúži na identifikáciu toho, že ste na Novom Zélande oprávnení legálne pracovať a budete ho potrebovať pre Vášho zamestnávateľa a na komunikáciu s úradmi v súvislosti s daňami. Na konci svojho pobytu na Novom Zélande môžete ako dočasní rezidenti požiadať o vrátenie časti daní.

Ako o IRD požiadať?

Na získanie IRD čísla budete potrebovať vyplnenú žiadosť a 2 dokumenty. Žiadosť môžete podať na ktorejkoľvek pošte a do 8 až 10 pracovných dní ho obdržíte na uvedenú adresu.

 

Mapy a sprievodcovia

Pokiaľ sa chcete dostatočne informovať ešte pred cestou na Nový Zéland, môžete si mapy a sprievodcov zakúpiť tu. Výber máp majú všetky väčšie kníhkupectvá, najvhodnejšie je ale v mierke 1:1 000 000 od International Travel Maps (www.itmb.com). Pokiaľ budete hľadať podrobnejšie, je lepšie mapu zakúpiť až na Novom Zélande.

 

Mobilní operátori

Pokiaľ budete na Zélande pobývať dlhšiu dobu, určite sa Vám vyplatí vybaviť si SIM kartu od novozélandského operátora, ktorá sa Vám zíde najmä pri vyhľadávaní práce. Rovnako ako u nás funguje systém predplatených kariet alebo paušálu.

Ponúkané zmluvy:

  • Predplatené karty: fungujú rovnako ako u nás - kúpite si SIM kartu, na ktorú si dobíjate kredit podľa Vašich potrieb. SIM karta s novozélandským číslom Vás vyjde cca na 30 NZD.
  • Kontrakt: Podpíšete zmluvu na určitú dobu (obvykle na 12 až 24 mesiacov). Účet platíte mesačne. Pre uzavretie zmluvy musíte mať so sebou pas a pravdepodobne platnosť víz dlhšie než 2 roky.

 

Poistenie

Zdravotná starostlivosť na Novom Zélande je kvalitná, ale cudzinci nemajú nárok na bezplatnú zdravotnú starostlivosť, a tak je takmer nevyhnutné na cestu sa dobre pripoistiť. Môžete sa poistiť cez ktorúkoľvek zdravotnú alebo všeobecnú poisťovňu. 

 

Pošta

Novozélandská poštová spoločnosť má názov NZ Post. Na jej pobočkách môžete zakúpiť pohľadnice, známky a radu ďalších podobných produktov. Okrom poštových služieb môžete na pošte na Novom Zélande vybaviť aj množstvo formalít - príkladom za všetky môže byť vybavenie daňového čísla (IRD).

Poštové schránky sú biele, červené a čierne. Informácie o cenách a službách nájdete na internetovej stránke www.nzpost.com alebo na telefónnom čísle 0800/501 501.

Otváracia doba od pondelka do piatku je od 8.30 do 17.00 hod. a v sobotu od 10.00 do 12.00 alebo 13.00 hod.

 

 

Všetko čo ťa zaujíma o Novom Zélande

Víza na Nový Zéland
Všetko o vízach na Zéland
Štúdium na Zélande
Typy kurzov, mestá a ďalšie možnosti
Školy na Zélande
Detailné profily škôl
Práca na Zélande
Ako si nájsť prácu na Zélande
Ubytovanie na Zélande
Možnosti ubytovania
Cestovanie na Zélande
Navštívte s nami tie najkrajšie miesta


© 2023 Information Planet